Poseta Ambasadi Francuske

У Данима европске културне баштине, Амбасада Француске је отворила своја врата посетиоцима, па су се том приликом чланови новинарске секције нашег Дома ученика, уз васпитача Јована Ђорђевића, радо одазвали овом лепом позиву.

Дочекани од стране Амбасадора и стручног водича, "визита" је могла да почне.

Амбасада се налази између Саборне цркве у Београду и Београдске тврђаве гледајући на реку Саву.
Зграду је дизајнирао француски архитекта Роже-Анри Експер са српским архитектом Јосиф Најманом као асистентом, 1926. године. То је била тек четврта Француска амбасада изграђена са сврхом, јер у то време обично би изнајмили или реновирали већ постојећу зграду. Изградња је трајала од 1929. до 1933. са инаугурацијом на вече 21. децембра 1935. Церемонија је имала 800 званица које су укључивале и Милана Стојадиновића и високо рангиране државне званичнике вођене Павлом Карађорђевићем и Олгом Карађорђевић. Зграда је тотално дело арт декоа са фасадом, ентеријером, намештајем и осветљењем у стилу.

Зграда има пет спратова, прва два за јавне функције, а преостала три за амбасадора и приватне просторије. Предворје, коме се прилази великим белим мермерним степеницама је декорисано са четири медаљона који представљају реке Француске, а то су Сена, Рона, Гарона и Лоара. Оригинални намештај су радили познати француски мајстори Леле (Jules Leleu) и Субес (Raymond Subes), нажалост њихов намештај који је прављен специјално за амбасаду је или изгубљен или враћен за време Другог светског рата. Амбасада још увек има таписерију познате Гобелинс фирме, као и литографију Пабла Пикаса. Урбана је легенда да ју је он лично донео у Београд, те да је одржана журка плавог коктела у част његовог Плавог периода. Занимљивост је лустер који се налази на девет метара висине и има посебан механизам за спуштање због лакшег одржавања, функционалност и стил карактеристични за арт деко. Такође, интересантан je мермерни камин који је декорисан хороскопским знацима.

Бронзане скулптуре на венцу зграде представљају Слободу, једнакост, братство, то јест француски мото, имају висину од 2.80 метра и направио их је скултпор Карл Сарабезол. Он је био Експеров пријатељ и био је познат због ливења бетонских скулптура на иновативан начин, доста његових радова је интегрисано у архитектуру. Бочна крила фасаде имају плитке рељефе који илуструју скраћену историју Француске кроз Верцингеторикса, Јованку Орлеанку, Луј XIV-ог и Маријану (симбол Републике).

Новинарска дружина је, наоружана добром енергијом, уживала у овој дивној посети са речима да нисмо ни свесни какво благо крију сва ова лепа здања око нас у Београду, док их не посетимо на овај начин.